Menu_Up
pose1

שיעור יוגה באינטרנט, קורס יוגה למתחילים, לימודי יוגה

החיבור בין השם שיעור והשם יוגה יוצר ציפייה למשהו שונה ממה שקורה בפועל בשיעור יוגה. הסיבה היא שזה בעצם אימון ולא שיעור פרונטלי שמוכר לנו ממוסדות לימוד שונים.

signin_right (1)
לוטוס
signin_left (1)
pose2
pose3

הצטרפות לתרגול יוגה בבית

אתר "יוגה בבית" הוקם כדי להביא את תרגול היוגה אליך, ישירות הביתה, במפגש שקורה בזמן אמת ובשידור חי.

מתחילים בשיעור הכרות (ב"זום" כמובן…) ובו מתנסים מעשית בתרגול היוגה בצורה מותאמת אישית, בקצב המתאים ועם הסברים על היוגה. לאחר מכן מחליטים ביחד איך ממשיכים.

העלות – לפי נדיבות הלב, אין מחיר נקוב. כדי להצטרף אלינו כל מה שצריך זה לשלוח הודעה דרך האתר.

signin_right (1)
לוטוס
signin_left (1)
pose4
תנוחות יוגה

תוכן עניינים

בשיעור יוגה אנחנו באים קודם כל להתאמן. לחזור שוב ושוב על דברים שלמדנו ושעשינו הרבה פעמים ועדיין השם שיעור יותר מתאים מכל שם אחר. כי תמיד יש למידה.

הסיבה העיקרית לחזרה החוזרת ונשנית על אותן תנוחות היא שבכל פעם אנחנו קצת אחרים. אמנם עם אותו שם, אמנם נראים כמעט אותו הדבר כמו בפעם הקודמת שתרגלנו, אבל עדיין שונים. כל יום הוא יום חדש ובכל יום יש שינויים בגוף שלנו הרבה תאים מתים, הרבה תאים חדשים נוצרים. בכל יום יש שינוי בנקודת המבט שלנו על העולם. יש לנו מצבי רוח שונים בכל יום ואף שינויים בחלקים שונים של היום.

לכן כל שיעור יוגה הוא משהו אחר ממה שהיה בפעם הקודמת שהיינו בשיעור יוגה, גם אם זה היה רק אתמול.

pose1

שמונת ענפי היוגה

שמונת השלבים שעוברים בתרגול יוגה, לפי הכתבים העתיקים של פטנג'לי, נקראים בסנסקריט אשטנגה יוגה – שמונת הענפים בתרגול יוגה. (אין הכוונה כאן לאחת משיטות התרגול שפיתח מורה בשם פטהבי ג'ויס).

אל כל אחד מענפי היוגה צריך לחזור שוב ושוב. כל אחד מהענפים האלה תומך בענפים האחרים וההשפעה שלהם היא אינסופית. לימוד יוגה כולל הכרות עם שמונת הענפים באופן תאורטי. כדי ממש להתנסות בכל השמונה צריך ללמוד אצל מורים שמתמחים בכל אחד מהתחומים. מורה שמלמד את הענף של התנוחות אינו מורה לכל הענפים. ללימוד הענפים שקשורים בלימוד ריכוז ומדיטציה כדאי להגיע למורים שהגיעו לרמות גבוהות בתרגול הזה. כמו למשל הדלאי לאמה והמורים שהוא ממליץ עליהם. צריך להזהר מאוד בבחירת מורים ובמיוחד בבחירת מורים לתרגולי הריכוז והמדיטציה.

שמונת ענפי היוגה הם:

יאמה – מחויבות לשמור על מוסריות. כלומר לא לפגוע.
ניאמה – כללי משמעת עצמית כדי לשמור על מוסריות וטוהר.
אסאנה – סידורים של הגוף בכל מיני אופנים – תנוחות היוגה
פראניימה – תרגולים עם הנשימה במטרה לפתח ריכוז והשקטה של התודעה
פראטיהרה – תרגול של התכנסות פנימה (בעולם המודרני זה נקרא היום תרגול מיינדפולנס).
דהאראנה – תרגול להשגת ריכוז חד-נקודתי.
דהיאנה – תרגול של בחינת התופעות. נקרא היום ויפאסנה – מדיטציה אנליטית

pose2

שיעור יוגה באינטרנט, למתחילים

שיעור יוגה עם תרגול תנוחות היוגה, נראה לכאורה כעוד התעמלות, לא משהו מיוחד. לפעמים אף נחשוב על תרגול היוגה כמשהו מאוד פשוט ופשטני.

הקצב האיטי, הסידורים של הגוף בצורה מדוקדקת, עלולים ליצור אצל הצופה מהצד תחושה של זלזול כלפי תרגול היוגה.

נמצא את עצמנו חושבים: "לעמוד על רגל אחת כל ילד יכול". "עשינו את זה כשהיינו ילדים". אך כאשר נתחיל לבצע את תנוחות היוגה בעצמנו, רק אז נוכל להרגיש כמה חוכמה יש בהן, כמה תנוחות היוגה מיטיבות ואיך הן מיטיבות. כל מילות ההסבר על היוגה ועל כמה היא יכולה לעזור בריפוי, על כמה היוגה מרגיעה ועל כמה היוגה מקלה על הגוף בזמנים של קושי, כל אלה הן כלום לעומת התנסות ממשית בתרגול של תנוחות היוגה עצמן.

בתרגול היוגה אנחנו יכולים ליצור רמות קושי שונות, שמותאמות ליכולת של המתרגלים, על ידי סידור רצף של תנוחות ותת-תנוחות באופן שיתאים לכל הרמות. 

pose3

איך לימוד יוגה, קורס יוגה למתחילים, תרגול תנוחות יוגה, מביא לנו תועלת

תרגול תנוחות יוגה משפיע לטובה על גופנו בהרבה היבטים ואופנים.

את רוב ההשפעות והתועלות לא נוכל לראות מידית אך הן יורגשו בעתיד. עם זאת חלק מההשפעות המיטיבות יורגשו מידית וכך נוכל לדעת די מהר האם יש אמת בכל הרישומים והפרסומים והאם תרגול היוגה מתאים לנו.

חלק מההשפעות המיטיבות של תרגול תנוחות יוגה:

תרגול תנוחות יוגה מחזק את העצמות.

תרגול תנוחות יוגה מאריך ומגמיש את השרירים.

בעקבות תרגול תנוחות יוגה היכולת לשמור על שיווי המשקל תשתפר

בעקבות תרגול תנוחות יוגה התחושות של לחץ – נפשי ופיזי – יתפזרו

תרגול תנוחות יוגה מביא שמחה וצחוק וכך מצב הרוח משתפר והשמחה הפנימית גדלה

חיבור לתנוחות יוגה מאפשר לנו לשמור על רצף של פעילות גופנית קבועה

תנוחות היוגה תורמות רבות לשיפור התפקוד הקוגניטיבי.

pose4

איך תרגול של תנוחות יוגה משפיע על המוח שלנו

יש כיום מחקרים רבים שמוכיחים שיש קשר חזק בין סידורים ותנועות של הגוף להגברת הפעילות המוחית ובך להגדיל את היכולת של המוח לשמור על ערנות, בריאות וגמישות גם בגילאים מבוגרים. מחקרים שעקבו אחר אנשים מבוגרים שהחלו לבצע באופן קבוע תרגולים גופניים שונים הראו היווצרות של אזורים חדשים (ירוקים) במוחם של אנשים אלה.

כשמכירים את תנוחות היוגה פוגשים תנוחות רבות שבהם הגוף שוהה במצבים שונים ממה שהוא רגיל. זה מראה שהיוגים העתיקים ידעו את מה שהמחקרים המודרניים מנסים להוכיח – שאפשר ליצור השפעה גדולה על המוח על ידי סידור הגוף בתנוחות שהן לא חלק מהפעילות היומיומית שלו.

ההשפעה הזאת של סידור הגוף בתנוחות היוגה על המוח, היא משהו שהוא נסתר מעינינו, ואולי לעולם לא נדע אם זה מה שמנע מאתנו לחלות במחלות זקנה כמו אלצהיימר או פרקינסון. אך בהחלט שווה לנו לנסות ולבדוק כיוון שיש לא מעט השפעות שאותן נוכל מהר מאוד להרגיש ולראות.

ההסבר לכך שתרגול היוגה מפעיל, מאתגר ומשפר את המוח שלנו מתייחס לכמה פרמטרים שידוע היום שהם משפיעים על המוח:

המוח פעיל יותר כאשר יש פעילות של הגוף – הרגלנו את המוח שלנו לכך שהגוף נמצא במנחים קבועים – עמידה, ישיבה, שכיבה. כשאנחנו לא משנים את המצב הזה אנחנו בעצם גורמים למוח "לישון", אפשר אפילו לומר שאנחנו גורמים למוח להתנוון. לעומת זאת כשמסדרים את הגוף בתנוחות יוגה ייחודיות המצב הקבוע של הראש מעל הלב משתנה. זה מעיר במוח אזורים כמו אזורי שיווי המשקל, התנועה והקאורדינציה, שבהתנהלות הרגילה שלנו הם אינם מופעלים ויש סכנה שיאבדו את ערנותם ואף יתנוונו. הסידורים של הגוף בתנוחות היוגה גורמים לכל המוח לפעול, הנוירונים נעים יותר, יש יותר זרימה של אנרגיה חשמלית וככה היוגה שומרת לנו את המוח בריא, עירני ופעיל.

הפעילות המוחית של ריכוז קורית אוטומטית בתהליך סידור התנוחות – תרגול תנוחות היוגה מחייב אותנו לרכז את תשומת הלב שלנו באברי הגוף השונים ולעזוב לזמן מה את המחשבות שמציפות אותנו כל הזמן. עצם העיסוק שלנו בסידור הגוף, יוצר יותר שקט במוח, שכן אין צורך לייצר כל-כך הרבה מחשבות שאין אליהן התייחסות. כשיש צורך לעמוד על רגל אחת, או לסדר את הראש מתחת ללב, חייבים לשמור על ריכוז ולא להיתפס לכל מחשבה שעולה. זו הסיבה שנוהגים לתאר את היוגה כ"מרגיעה" – זו החכמה הגדולה של היוגה שמכוונת לעזור לנו ברמות רבות יותר מרק "עיצוב הגוף".

סיבולת ויכולת לעמוד בקשיים מתפתחים תוך כדי התרגול – תרגול תנוחות היוגה מחייב אותנו לצאת מאזור הנוחות שלנו. כתוצאה מזה אנחנו מגלים שיש לנו יכולות הרבה יותר גדולות ממה שחשבנו ואנחנו מסוגלים לעמוד בדברים שהחשבנו כקשים בגלל החוויה הטובה שמתלווה לביצוע שלהם. כך היוגה עובדת על חיזוק החוסן הנפשי שלנו. 

שינוי מיקום הלב ביחס למוח – בעת שאנחנו עומדים או יושבים הראש נמצא תמיד מעל הלב והרגליים נמצאות תמיד מתחת ללב. זה אומר שהזרמת הדם למוח מאלצת את הלב לעבוד יותר קשה – למעשה כ- 60% ממאמץ עבודת הלב מופנה למטרה החשובה של הבאת דם למוח. כשעולים בגיל המאמץ הזה עלול להיחלש ואז יכול להיות שיהיו מצבים שבהם לא תגיע אספקת דם מספקת למוח אך אנחנו לא נדע על-כך.

בתרגול היוגה יש גם תנוחות שבהן אנחנו מסדרים את הלב מעל הראש. בתנוחות האלה הלב יכול לנוח קצת מהמאמץ להעלות דם למוח, בעוד שאספקת הדם למוח לא נפגעת.

בתנוחות שבהן הרגלים מעל ללב ולראש הלב יכול לנוח מהמאמץ למשוך את הדם ונוזלי הלימפה מלמטה למעלה והניקוז של כל הנוזלים נעשה בצורה חופשית וקלה יותר.

pose5

שאלות נפוצות

לתרגל יוגה אפשר בכל מקום שבו אנו נמצאים. הכי טוב בבית, כי השקט וניקיון והמרחב הם מקסימליים. אם יש אפשרות להגיע לאולם כלשהו זו גם אפשרות. שפת הים פחות מומלץ – זה מקום טוב אם רוצים לעשות רושם על אחרים.

כדי לתרגל בצורה נוחה כדאי שיהיה לנו מזרון יוגה. יש הרבה סוגים של מזרונים אך רק מעטים הם ממש איכותיים. מזרון איכותי הוא מזרון ארוך (כ 2 מטר), החומר ממנו הוא עשוי מאפשר תמיכה ויציבות במהלך התרגול, לא מחליקים עליו והברכיים לא מגיעות לרצפה. יש אפשרות גם להיעזר בחגורה בזמן מתיחות.

הלבוש הוא כמובן עניין אישי. רצוי שיהיה לבוש שלא מגביל את התנועה של הגוף – כמו ג'ינס וכו'.

תמיד כדאי לנו לשמור על תזונה בריאה, ואם אנחנו מתרגלים כדי להגביר את הגמישות שלנו כדאי להימנע ממאכלים שמכבידים על הגוף ולא מביאים לנו תועלת אמיתית. לפני שיעור יוגה לא כדאי לאכול כשעתיים.

נכתב על ידי -
ציפי גרשוני

אני מלמדת יוגה כבר 20 שנה.
ב 2004 סיימתי את קורס המורים הראשון של פסי פייג בחיפה.
כבר במהלך הלימודים, משנת 2002, התחלתי ללמד קבוצות באזור משגב.
משנת 2009 ועד היום, אני חלק מהצוות של הנטורופת אופיר פוגל.
לימדתי יוגה במסגרת הסדנאות שהוא מקיים לטיפול בלחץ דם גבוה, סוכרת, ובעיות מטבוליות שונות.

ציפי גרשוני, פרטים נוספים