Menu_Up
pose1

מה זה יוגה, הפילוסופיה של היוגה, תרגול יוגה יומי כדרך חיים

היוגה היא מסורת עתיקה, בת אלפי שנים, שמשלבת תרגול פיזי ותרגול רוחני. התרגול הפיזי מביא בריאות ונינוחות, התרגול הרוחני מביא אושר ושמחה.

signin_right (1)
לוטוס
signin_left (1)
pose2
pose3

הצטרפות לתרגול יוגה בבית

אתר "יוגה בבית" הוקם כדי להביא את תרגול היוגה אליך, ישירות הביתה, במפגש שקורה בזמן אמת ובשידור חי.

מתחילים בשיעור הכרות (ב"זום" כמובן…) ובו מתנסים מעשית בתרגול היוגה בצורה מותאמת אישית, בקצב המתאים ועם הסברים על היוגה. לאחר מכן מחליטים ביחד איך ממשיכים.

העלות – לפי נדיבות הלב, אין מחיר נקוב. כדי להצטרף אלינו כל מה שצריך זה לשלוח הודעה דרך האתר.

signin_right (1)
לוטוס
signin_left (1)
pose4
תנוחות יוגה

תוכן עניינים

מה זה יוגה? הפילוסופיה של היוגה

היוגה היא הדרך לשחרור. זאת הגדרת העל של היוגה – מסע של תרגול שמטרתו היא שחרור מהקיום המעגלי של לידה ומוות.

זה אמנם נשמע גדול מאוד, אבל ההגדרה הזו כוללת המון דברים שהם צעדים קטנים שמובילים לאט לאט להשגת המטרה הגדולה.

הדרך הזאת קיימת כבר כל-כך הרבה זמן, אלפי שנים, ורבים כל-כך הלכו בה לפנינו, והשאירו בה הרבה סימנים והכוונות כדי לעזור לנו. כל שנשאר לנו לעשות הוא להשתמש בכל מה שהשאירו קודמינו – בצורת כתבים, סוטרות, ספרים ותרגולים.

pose1

תרגול יוגה יומי הוא דרך חיים, לכל החיים

תרגול יוגה יומי נעשה לאט. המטרה גדולה ומסתורית, אך אין תאריך יעד. כמתרגלים חשוב שמצאנו דרך לשחרר את עצמינו. אנחנו צריכים ללכת בדרך הנכונה כדי להגיע לשם.

גם אם אין לנו מושג כמה הדבר הזה גדול. אין לנו אפשרות אפילו להעריך כמה הדרך הזאת ארוכה. אין לנו אמת מידה לאמוד את הזמן שיקח להשיג את מטרת העל של השחרור. גם אם אמרו לנו שזה סוג של התעמלות וכלל לא ידענו שיש ל"התעמלות" הזאת מטרות נשגבות, שהיוגה הזו עמוסה חוכמה רבה ועתיקה של כל המתרגלים שהלכו בדרך הזאת לפנינו והתחלקו בחוויות שלהם. למרות כל החששות והפחדים שעולים לנו בתודעה בלי כל שליטה, עדיין, כדאי לנו לנסות וללכת בעקבות הניצוץ שהעיר אותנו והביא אותנו לשים לב למילה הזאת – יוגה.

הניצוץ הזה של ההתעוררות הפנימית שלנו, הוא שהביא לכך שהאוזניים שלנו נפתחו לקלוט את המילה הזאת יוגה, זה לא קרה בלי סיבה – שום דבר לא קורה בלי סיבה, גם אם אנחנו לא יודעים מהי בדיוק הסיבה. הניצוץ הזה הוא שגרם לכך שהלב שלנו אמר לנו "לכו על זה". האם יתכן שזה מראה על קשר עתיק שיושב אצלנו מחיים קודמים שאנחנו כלל לא זוכרים? את זה לא נדע עד שלא נגיע לשחרור מלא, ונוכל לראות בבירור את כל הדרך שעשינו.

בינתיים נסתפק בכך שכל אלה הם טיפות קטנטנות, מיקרוסקופיות, שיורדות עלינו כמטר של ברכות כשאנחנו מתחילים לפתח עניין בדרך היוגה, שהיא כל כך גדולה ומיוחדת והיא הדרך לשחרור מלידה ומוות.

pose2

למה זה חשוב כל-כך להגיע לשחרור ממעגל הקיום המעגלי - הסמסרה?

הרי אנחנו חיים בנוחות במאה ה 21, נראה לנו שאנחנו שולטים במה שקורה לנו בחיים, נראה לנו שכך יהיה גם מחר. נראה לנו שסיום של החיים הטובים שלנו הוא משהו מאוד רחוק ולא ידוע. יותר נוח לחיות בתקווה שאולי מחר ימציאו תרופה כנגד כל מה שאנחנו לא רוצים בחיים שלנו, ובעיקר תרופה שתמנע את המוות הזה שאורב לכולנו מעבר לפינה.

זאת הטעות הגדולה שלנו, טעות שמביאה איתה הרבה סבל.

הדבר היחיד הבטוח בחיים שלנו הוא זה שנמות. והסיבה לזה היא שנולדנו. כל מה שנולד יתכלה מתי שהוא – זהו חוק טבע שיש לו סימוכין במחקרים מדעיים. שום דבר ביקום הזה לא ישאר לנצח, וכך גם אנחנו. בגלל שנולדנו נצטרך באחד הימים לעזוב את הגוף הזה ואת החיים הטובים שלנו כבני אדם בעולם המודרני.

יתכן ונאלץ להיפרד מהגוף היקר שלנו בשל תאונות או מלחמות או שזה יקרה כי פשוט לגוף הזה יש זמן מוגבל, הוא מזדקן ו"מתקלקל" בכל יום שעובר, ויום אחד הוא לא יעבוד יותר ונהיה חייבים לצאת ממנו ולחפש לעצמנו גוף אחר. וכאן נמצאת הבעיה העיקרית בחיים שלנו, שאין לנו מושג מה עושים בזמן הזה כשצריך לעזוב את הגוף, ואיך להתמודד עם הכוחות החזקים שמופעלים על מה שעוזב את הגוף, שזו התודעה שלנו.

החשיבות של הזמן הזה, שנקרא בספרות העתיקה "תקופת מעבר" – בארדו בשפה הסנסקריט – היא בשל חוסר הוודאות לגבי איך נתפקד בזמן הזה ולאיזה חיים נגיע – די בטוח שכולנו לא רוצים להגיע לרמות קיום נמוכות כמו רמת הקיום של חיות ובעלי החיים האחרים (חרקים, ומיקרואורגניזמים שונים).

אנחנו לא כל-כך מודעים לכך שרק לחיות מעטות יש חיים נוחים כחיות מחמד, שרוב החיות נמצאות במרדף תמידי ובסכנה קיומית תמידית שלא מאפשרת רגע של שקט. שיש אינספור צורות קיום של חיות ושל כל מיני יצורים אחרים שאנחנו לא רוצים להגיע לחיים שלהם.

אז מה ישמור עלינו מפני הסכנה ליפול לקיום של סבל לאחר שנעזוב את הגוף הזה?

רק איכות השליטה של התודעה במצב המעבר מגוף לגוף, שאנחנו קוראים לו מוות, היא זאת שיכולה להשפיע על המקום שאליו נגיע בחיינו הבאים. וכשנגיע לשחרור מהצורך להיוולד שוב ושוב תהיה זאת התודעה שלנו שתעשה את זה.

pose3

כאן אנחנו מגיעים לעיקר העיקרים של היוגה – אימון התודעה.

התודעה שלנו קובעת לנו הכל בחיים שלנו ועדיין אנחנו בכלל לא מכירים אותה ובעיקר לא יודעים איך לאמן אותה כך שתביא לנו תועלת ולא תגרום לנו לסבל.

לכן בגלל שיום אחד נהיה חייבים לעבור תהליך של פרידה מהגוף – שנקרא בפינו מוות, ובגלל שהתודעה שלנו היא זאת שתידרש לתפקד בזמן הזה בצורה הטובה ביותר – אם אנחנו רוצים שהיא תשיג לנו שוב גוף בריא וחיים טובים, אז כדאי שנתחיל להכיר אותה ולאמן אותה לקראת המשימה החשובה ביותר שלה.

לאמן את התודעה שלנו זה משהו שהוא לא פחות ממדהים, ואת זה לא כדאי לנו לפספס.

חשוב מיד על ההתחלה של תרגול שנועד לאמן את התודעה לדעת מה המטרה הסופית שלנו, למרות שכרגע היא מאוד רחוקה. ידיעת המטרה (שחרור מכבלי הסמסרה) תעזור לנו לא לפספס את הרגעים המופלאים במהלך התרגול שלנו שבהם קורה הקסם של היוגה – המפגש שלנו עם הבזקים של טבע התודעה שלנו.

pose4

איך מתחילים לעשות את זה?

לפי הגדרות החכמים העתיקים טבע התודעה הוא משהו שהוא צלול ויודע. לכן התרגול מתרכז בלזהות את כל הדברים שמסתירים מאתנו את טבע התודעה הזה שלנו. כדי להתחיל לראות משהו אנחנו צריכים לנקות את מה שמפריע לראייה ובמקרה של היוגה אנחנו מתחילים עם תרגול של הגוף שעוזר ליצור סביבה יותר שקטה ורגועה בגוף ובמוח שלנו ואז נוכל להתחיל להבחין בדברים שמפריעים לנו לראות.

הכניסה לאימון של התודעה נעשית בדרך לא שגרתית – דרך המחשבה והדיון – אלא דרך  תרגול תנוחות שונות עם הגוף. זו היא ההאטה יוגה. היוגה הפיזית, או היוגה הגופנית.

pose5

בחירת מורה יוגה

מכיוון שהמורה הוא המתווך בין התלמיד לתורת היוגה כולה, שהיא עתיקה, עמוקה וגדולה מאין כמוה, יש חשיבות רבה לחיבור האנושי בין התלמיד למורה.

לכן כדאי לבדוק את המורה ולא רק את השיטה.

pose6

שאלות נפוצות

המטרה הבסיסית של היוגה היא לטפח הרמוניה בגוף, בנפש ובסביבה. היוגה מציגה מערכת שלמה של התפתחות פיזית, נפשית, חברתית ורוחנית. במשך דורות הועברה פילוסופיה זו מהמורה לתלמיד.

יוגה היא צורה עתיקה של פעילות גופנית המתמקדת בכוח, גמישות ונשימה כדי להגביר את הרווחה הגופנית והנפשית. המרכיבים העיקריים של היוגה הם תנוחות (סדרת תנועות שנועדו להגביר כוח וגמישות) ונשימה.

באופן כללי, ככלל אצבע, רצוי לתרגל יוגה בין שלוש לחמש פעמים בשבוע. רצוי לשמור על לוח זמנים עקבי לתרגול. זו מטרה טובה לשאוף אליה! לאורך זמן, אתם עלולים לגלות שגופכם יכול להתמודד עם חמש או שש תרגולים בכל שבוע

נכתב על ידי -
ציפי גרשוני

אני מלמדת יוגה כבר 20 שנה.
ב 2004 סיימתי את קורס המורים הראשון של פסי פייג בחיפה.
כבר במהלך הלימודים, משנת 2002, התחלתי ללמד קבוצות באזור משגב.
משנת 2009 ועד היום, אני חלק מהצוות של הנטורופת אופיר פוגל.
לימדתי יוגה במסגרת הסדנאות שהוא מקיים לטיפול בלחץ דם גבוה, סוכרת, ובעיות מטבוליות שונות.

ציפי גרשוני, פרטים נוספים